Nasze szczepy
Saint Pepin
Saint Pepin to hybryda wyhodowana w 1983 roku przez Elmera Swensona. Odmiana odpowiednia do produkcji wina typu Riesling. Wino dobrej jakości o owocowym aromacie z nutami jabłek i gruszek. Pora dojrzewania owoców wczesna do średnio wczesnej. Grona średniej wielkości, luźne. Jagody średniej wielkości lub małe, kuliste, żółtozielone. Zawartość cukru w owocach często przekracza 20%. Często używana do hodowli nowych odmian.
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
---|---|
Kraj pochodzenia | USA |
Kolor gron | jasne, żółtozielone |
Okres dojrzewania | 10-20 września |
Masa gron | 150-240 g |
Masa jagód | 2-3 g |
Rozmiar jagód | 16-18 mm |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Mrozoodporność | -32 st |
Wzrost krzewów | silny |
Plenność owoców | średnia |
Smak owoców | delikatny muskat |
Odporność na choroby | dobra |
Seyval Blanc
Seyval Blanc - odmiana hybrydowa, znana i użytkowana w Polsce od dawna. Owoce dojrzewają pod koniec września lub na początku października. Ze względu na bardzo wysoką plenność, konieczne jest silne cięcie, często także przerzedzanie gron po kwitnieniu. Dla dobrej jakości wina plon owoców nie powinien przekraczać 2 kg/m2 powierzchni winnicy. Grona średniej wielkości do dużych, stożkowato-cylindryczne, zwarte. Jagody średniej wielkości, kuliste, żółtozielone, o smaku winno-słodkim. Białe, wytrawne wino, o intrygujących, świeżych aromatach owocowów cytrusowych i kiwi. Orzeźwiająca i pikantna kwasowość czyni go doskonałym dodatkiem do wielu dań kuchni polskiej – pierogów i ryb słodkowodnych. Najwyższą jakość wino osiąga po 2-3 latach leżakowania.
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
---|---|
Kraj pochodzenia | Francja |
Kolor gron | żółto-zielone |
Okres dojrzewania | przełom września i października |
Masa gron | 180-450 g |
Masa jagód | 1,3-2 g |
Rozmiar jagód | 12-16 mm |
Zawartość cukrów | 20,7 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Mrozoodporność | -28 st |
Wzrost krzewów | bardzo silny |
Plenność owoców | bardzo wysoka |
Smak owoców | neutralny - mineralny |
Odporność na choroby | bardzo dobra |
Leon Millot
Lenon Millot - jedna z najlepszych odmian, z grupy tzw. 'franko-amerykanów'. Charakteryzuje się silnym wzrostem i wysoką odpornością na przemarzanie. Owoce małe, kuliste, ciemnogranatowe. Moszcz o jasnoczerwonym zabarwieniu, bez wyraźnego aromatu, ale o bardzo przyjemnym smaku. Wino czerwone, wytrawne, dobrej jakości i o pięknej barwie. W aromacie wyczuwalna wiśnia, truskawka oraz nuta dymno-tytoniowa i wędzona śliwka. W smaku delikatne i przyjemnie lekkie, idealne do letnich sałat, warzyw i makaronów.
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
---|---|
Kraj pochodzenia | Francja |
Kolor gron | ciemne, niebiesko-czarne |
Okres dojrzewania | 20-30 września |
Masa gron | 110 g |
Masa jagód | 1,2 g |
Rozmiar jagód | 12-13 mm |
Zawartość cukrów | 22,5 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,5 g/l |
Mrozoodporność | -28 st |
Wzrost krzewów | bardzo silny |
Plenność owoców | wysoka |
Smak owoców | neutralny |
Odporność na choroby | średnio-wysoka |
Swenson Red
Swenson Red - odmiana wyhodowana przez legendarnego amerykańskiego hodowcę, Elmera Swensona. Odmiana pół-deserowa, bardzo smaczna, bardzo silnie rosnąca o purpurowo-różowych jagodach. Owoce dojrzewają średnio wcześnie, przeważnie w drugiej połowie września. Miąższ średnio zwarty, winno-słodki, bardzo smaczny. Swenson Red jest odpowiedni do produkcji bardzo dobrej jakości win deserowych o nutce owocowej, z malinowo – truskawkowym posmakiem.
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
---|---|
Kraj pochodzenia | USA |
Kolor gron | purpurowo-różowe |
Okres dojrzewania | 10-20 września |
Masa gron | 250-300 g |
Masa jagód | 3-4 g |
Rozmiar jagód | 18-20 mm |
Zawartość cukrów | 20,1 °Bx |
Zawartość kwasów | g/l |
Mrozoodporność | -30 st |
Wzrost krzewów | silny |
Plenność owoców | wysoka |
Smak owoców | słodkie z malinowo-truskawkowym posmakiem |
Odporność na choroby | wysoka |
Marquette
Marquette - szczep wprowadzony i opracowany przez University of Minnesota w 1994 roku. Odmiana coraz popularniejsza w uprawie, głównie w USA (Minnesota, Indiana) i Kanadzie (Quebec). Według opinii amerykańskich winiarzy Marquette ma najwyższą jakość wina z odmian o wysokiej mrozowytrzymałości. Dotychczasowe testy w polskich warunkach klimatycznych potwierdzają wysoką jakość wina z tej odmiany. Odmiana charakteryzuje się gronami niewielkich rozmiarów, lekko stożkowymi, często z jednym skrzydełkiem i ciemnymi, drobnymi jagodami. Wino zrównoważone i podobne do win z europejskich odmian winorośli właściwej, charakteryzujące się wysokim poziomem tanin. Dominują nuty czarnej wiśni, czereśni, czarnej porzeczki i lukrecji. Marquette jest oferowane zarówno jako wino jednoszczepowe jak i w kupażu z innymi odmianami.
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
---|---|
Kraj pochodzenia | USA |
Kolor gron | ciemne, niebiesko-czarne |
Okres dojrzewania | 20 września - 10 października |
Masa gron | 90 g |
Masa jagód | 1,2 g |
Rozmiar jagód | 11 mm |
Zawartość cukrów | 25 °Bx |
Zawartość kwasów | 12 g/l |
Mrozoodporność | -35 st |
Wzrost krzewów | silny |
Plenność owoców | średnia |
Smak owoców | |
Odporność na choroby | wysoka |
Adalmiina
Adalmiina – nowa, amerykańska odmiana wyhodowana w latach 90-tych przez Elmera Swensona. Po raz pierwszy zasadzona produkcyjnie w winnicach w Finlandii, gdzie nadano jej aktualną nazwę Adalmiina. Jedna z tzw. odmian północy, odznaczająca się wysoką odpornością na mróz i choroby grzybowe. Grona średniej wielkości z luźno osadzonymi jagodami średniej wielkości. Miąższ delikatny, słodki i soczysty. Wino delikatne, orzeźwiające, o smaku limonki, grejpfruta i ananasa oraz mineralnym charakterze, po pewnym czasie rozwija się w stronę dojrzałego jabłka i gruszek. Zapach wina zielone jabłko, cytrusy, melon.
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
---|---|
Kraj pochodzenia | USA |
Kolor gron | zielonkawo-żółte |
Okres dojrzewania | pierwsza połowa września |
Masa gron | 85-120 g |
Masa jagód | 2,2 g |
Rozmiar jagód | 11 mm |
Zawartość cukrów | 25 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Mrozoodporność | -35 st |
Wzrost krzewów | bardzo silny |
Plenność owoców | wysoka |
Smak owoców | neutralny |
Odporność na choroby | średnio-wysoka |
Aurora
Aurora – mrozoodporna odmiana z przeznaczeniem do wyrobu wina. Plonuje niezawodnie w polskich warunkach. Krzewy rosną silnie i nadają się także do wysokopiennego formowania w formie pergoli. Dobrze regenerują się po wiosennych przymrozkach. Półprzeźroczyste biało-zielonkawe owoce z delikatnym różowym rumieńcem od nasłonecznionej strony. Wino białe, wytrawne, o jasno-słomkowej barwie i aromacie świeżych owoców. Wyczuwalny zapach zielonego jabłka, moreli, uzupełniony nutami ziołowymi i przypraw korzennych. Wino zrównoważone o wyraźnej kwasowości.
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
---|---|
Kraj pochodzenia | Francja |
Kolor gron | biało-zielonkawe z lekkim różowym rumieńcem |
Okres dojrzewania | pierwsza połowa września |
Masa gron | 100-150 g |
Masa jagód | |
Rozmiar jagód | 14-16 mm |
Zawartość cukrów | 17 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Mrozoodporność | -28 st |
Wzrost krzewów | bardzo silny |
Plenność owoców | bardzo wysoka |
Smak owoców | neutralny |
Odporność na choroby | średnio-wysoka |
Marechal Foch
Marechal Foch – jedna z najlepszych odmian na czerwone wino, rozpowszechnianych w kraju. Charakteryzuje się wysoką odpornością na polskie warunki klimatyczne oraz na typowe choroby winorośli. Krzewy rosną silnie, plonują niezawodnie i regularnie. Grona małe, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowe. Jagody okrągłe, małe, granatowo-czarne, wybarwiają się często już na początku września. Miąższ: soczysty, łatwo oddzielający się od skórki, o barwiącym czerwonym kolorze, bardziej intensywnym przy późnym zbiorze. W pełni dojrzałe owoce dają wino charakteryzujące się zrównoważoną zawartością cukrów i kwasów, piękną barwą, pełnym owocowym aromatem zdominowanym przez nutę czereśniową i średnią zawartością tanin, co sprawia, że wino nie jest zbyt 'szorstkie'. Dobrze się komponuje w kupażu z innymi odmianami, np. Leon Millot.
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
---|---|
Kraj pochodzenia | Francja |
Kolor gron | czarne |
Okres dojrzewania | 20-30 września |
Masa gron | 100-120 g |
Masa jagód | 1.5 g |
Rozmiar jagód | 12-13 mm |
Zawartość cukrów | 10,3 °Bx |
Zawartość kwasów | 8,4 g/l |
Mrozoodporność | -28 st |
Wzrost krzewów | bardzo silny |
Plenność owoców | wysoka |
Smak owoców | neutralny |
Odporność na choroby | średnio-wysoka |