Winnica
Stawiamy na tradycję i ekologię!

Nasze szczepy

Saint Pepin

Saint Pepin to hybryda wyhodowana w 1983 roku przez Elmera Swensona. Odmiana odpowiednia do produkcji wina typu Riesling. Wino dobrej jakości o owocowym aromacie z nutami jabłek i gruszek. Pora dojrzewania owoców wczesna do średnio wczesnej. Grona średniej wielkości, luźne. Jagody średniej wielkości lub małe, kuliste, żółtozielone. Zawartość cukru w owocach często przekracza 20%. Często używana do hodowli nowych odmian.

Saint Pepin
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Kolor gron jasne, żółtozielone
Okres dojrzewania 10-20 września
Masa gron 150-240 g
Masa jagód 2-3 g
Rozmiar jagód 16-18 mm
Zawartość cukrów 20 °Bx
Zawartość kwasów 9 g/l
Mrozoodporność -32 st
Wzrost krzewów silny
Plenność owoców średnia
Smak owoców delikatny muskat
Odporność na choroby dobra

Seyval Blanc

Seyval Blanc - odmiana hybrydowa, znana i użytkowana w Polsce od dawna. Owoce dojrzewają pod koniec września lub na początku października. Ze względu na bardzo wysoką plenność, konieczne jest silne cięcie, często także przerzedzanie gron po kwitnieniu. Dla dobrej jakości wina plon owoców nie powinien przekraczać 2 kg/m2 powierzchni winnicy. Grona średniej wielkości do dużych, stożkowato-cylindryczne, zwarte. Jagody średniej wielkości, kuliste, żółtozielone, o smaku winno-słodkim. Białe, wytrawne wino, o intrygujących, świeżych aromatach owocowów cytrusowych i kiwi. Orzeźwiająca i pikantna kwasowość czyni go doskonałym dodatkiem do wielu dań kuchni polskiej – pierogów i ryb słodkowodnych. Najwyższą jakość wino osiąga po 2-3 latach leżakowania.

Seyval Blanc
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Francja
Kolor gron żółto-zielone
Okres dojrzewania przełom września i października
Masa gron 180-450 g
Masa jagód 1,3-2 g
Rozmiar jagód 12-16 mm
Zawartość cukrów 20,7 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l
Mrozoodporność -28 st
Wzrost krzewów bardzo silny
Plenność owoców bardzo wysoka
Smak owoców neutralny - mineralny
Odporność na choroby bardzo dobra

Leon Millot

Lenon Millot - jedna z najlepszych odmian, z grupy tzw. 'franko-amerykanów'. Charakteryzuje się silnym wzrostem i wysoką odpornością na przemarzanie. Owoce małe, kuliste, ciemnogranatowe. Moszcz o jasnoczerwonym zabarwieniu, bez wyraźnego aromatu, ale o bardzo przyjemnym smaku. Wino czerwone, wytrawne, dobrej jakości i o pięknej barwie. W aromacie wyczuwalna wiśnia, truskawka oraz nuta dymno-tytoniowa i wędzona śliwka. W smaku delikatne i przyjemnie lekkie, idealne do letnich sałat, warzyw i makaronów.

Leon Millot
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Francja
Kolor gron ciemne, niebiesko-czarne
Okres dojrzewania 20-30 września
Masa gron 110 g
Masa jagód 1,2 g
Rozmiar jagód 12-13 mm
Zawartość cukrów 22,5 °Bx
Zawartość kwasów 6,5 g/l
Mrozoodporność -28 st
Wzrost krzewów bardzo silny
Plenność owoców wysoka
Smak owoców neutralny
Odporność na choroby średnio-wysoka

Swenson Red

Swenson Red - odmiana wyhodowana przez legendarnego amerykańskiego hodowcę, Elmera Swensona. Odmiana pół-deserowa, bardzo smaczna, bardzo silnie rosnąca o purpurowo-różowych jagodach. Owoce dojrzewają średnio wcześnie, przeważnie w drugiej połowie września. Miąższ średnio zwarty, winno-słodki, bardzo smaczny. Swenson Red jest odpowiedni do produkcji bardzo dobrej jakości win deserowych o nutce owocowej, z malinowo – truskawkowym posmakiem.

Swenson Red
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Kolor gron purpurowo-różowe
Okres dojrzewania 10-20 września
Masa gron 250-300 g
Masa jagód 3-4 g
Rozmiar jagód 18-20 mm
Zawartość cukrów 20,1 °Bx
Zawartość kwasów g/l
Mrozoodporność -30 st
Wzrost krzewów silny
Plenność owoców wysoka
Smak owoców słodkie z malinowo-truskawkowym posmakiem
Odporność na choroby wysoka

Marquette

Marquette - szczep wprowadzony i opracowany przez University of Minnesota w 1994 roku. Odmiana coraz popularniejsza w uprawie, głównie w USA (Minnesota, Indiana) i Kanadzie (Quebec). Według opinii amerykańskich winiarzy Marquette ma najwyższą jakość wina z odmian o wysokiej mrozowytrzymałości. Dotychczasowe testy w polskich warunkach klimatycznych potwierdzają wysoką jakość wina z tej odmiany. Odmiana charakteryzuje się gronami niewielkich rozmiarów, lekko stożkowymi, często z jednym skrzydełkiem i ciemnymi, drobnymi jagodami. Wino zrównoważone i podobne do win z europejskich odmian winorośli właściwej, charakteryzujące się wysokim poziomem tanin. Dominują nuty czarnej wiśni, czereśni, czarnej porzeczki i lukrecji. Marquette jest oferowane zarówno jako wino jednoszczepowe jak i w kupażu z innymi odmianami.

Marquette
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Kolor gron ciemne, niebiesko-czarne
Okres dojrzewania 20 września - 10 października
Masa gron 90 g
Masa jagód 1,2 g
Rozmiar jagód 11 mm
Zawartość cukrów 25 °Bx
Zawartość kwasów 12 g/l
Mrozoodporność -35 st
Wzrost krzewów silny
Plenność owoców średnia
Smak owoców
Odporność na choroby wysoka

Adalmiina

Adalmiina – nowa, amerykańska odmiana wyhodowana w latach 90-tych przez Elmera Swensona. Po raz pierwszy zasadzona produkcyjnie w winnicach w Finlandii, gdzie nadano jej aktualną nazwę Adalmiina. Jedna z tzw. odmian północy, odznaczająca się wysoką odpornością na mróz i choroby grzybowe. Grona średniej wielkości z luźno osadzonymi jagodami średniej wielkości. Miąższ delikatny, słodki i soczysty. Wino delikatne, orzeźwiające, o smaku limonki, grejpfruta i ananasa oraz mineralnym charakterze, po pewnym czasie rozwija się w stronę dojrzałego jabłka i gruszek. Zapach wina zielone jabłko, cytrusy, melon.

Adalmiina
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Kolor gron zielonkawo-żółte
Okres dojrzewania pierwsza połowa września
Masa gron 85-120 g
Masa jagód 2,2 g
Rozmiar jagód 11 mm
Zawartość cukrów 25 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l
Mrozoodporność -35 st
Wzrost krzewów bardzo silny
Plenność owoców wysoka
Smak owoców neutralny
Odporność na choroby średnio-wysoka

Aurora

Aurora – mrozoodporna odmiana z przeznaczeniem do wyrobu wina. Plonuje niezawodnie w polskich warunkach. Krzewy rosną silnie i nadają się także do wysokopiennego formowania w formie pergoli. Dobrze regenerują się po wiosennych przymrozkach. Półprzeźroczyste biało-zielonkawe owoce z delikatnym różowym rumieńcem od nasłonecznionej strony. Wino białe, wytrawne, o jasno-słomkowej barwie i aromacie świeżych owoców. Wyczuwalny zapach zielonego jabłka, moreli, uzupełniony nutami ziołowymi i przypraw korzennych. Wino zrównoważone o wyraźnej kwasowości.

Aurora
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Francja
Kolor gron biało-zielonkawe z lekkim różowym rumieńcem
Okres dojrzewania pierwsza połowa września
Masa gron 100-150 g
Masa jagód
Rozmiar jagód 14-16 mm
Zawartość cukrów 17 °Bx
Zawartość kwasów 7 g/l
Mrozoodporność -28 st
Wzrost krzewów bardzo silny
Plenność owoców bardzo wysoka
Smak owoców neutralny
Odporność na choroby średnio-wysoka

Marechal Foch

Marechal Foch – jedna z najlepszych odmian na czerwone wino, rozpowszechnianych w kraju. Charakteryzuje się wysoką odpornością na polskie warunki klimatyczne oraz na typowe choroby winorośli. Krzewy rosną silnie, plonują niezawodnie i regularnie. Grona małe, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowe. Jagody okrągłe, małe, granatowo-czarne, wybarwiają się często już na początku września. Miąższ: soczysty, łatwo oddzielający się od skórki, o barwiącym czerwonym kolorze, bardziej intensywnym przy późnym zbiorze. W pełni dojrzałe owoce dają wino charakteryzujące się zrównoważoną zawartością cukrów i kwasów, piękną barwą, pełnym owocowym aromatem zdominowanym przez nutę czereśniową i średnią zawartością tanin, co sprawia, że wino nie jest zbyt 'szorstkie'. Dobrze się komponuje w kupażu z innymi odmianami, np. Leon Millot.

Marechal Foch
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Francja
Kolor gron czarne
Okres dojrzewania 20-30 września
Masa gron 100-120 g
Masa jagód 1.5 g
Rozmiar jagód 12-13 mm
Zawartość cukrów 10,3 °Bx
Zawartość kwasów 8,4 g/l
Mrozoodporność -28 st
Wzrost krzewów bardzo silny
Plenność owoców wysoka
Smak owoców neutralny
Odporność na choroby średnio-wysoka